Hoe kan je een groepsruimte zo inrichten dat er voldoende uitdaging is voor ieder kindje? En een ruimte ook zo inrichten dat het niet voelt en gezien wordt als een werkplek maar als een leefruimte? Dat zijn aandachtspunten die ik enorm belangrijk vind. Ook geniet ik echt van het vertalen van pedagogisch beleid naar de inrichting van de groepen. Zien dat alles zichtbaar samen komt, ik geniet er van.

Speelgoed niet zichtbaar

Ik vind het super leuk om ruimtes in te richten. Zeker in de kinderopvang. Toen ik met mijn kinderdagverblijf ging verhuizen had ik heel helder voor ogen hoe de groepen ingericht moesten gaan worden. Het pedagogische beleid had ik helemaal om weten te zetten in beeld en tekst. Dat vertaalde ik naar de inrichting en de belangrijke elementen. Mijn missie was vanaf dag één:

“Kleinschalige, huiselijk en persoonlijke kinderopvang zodat ieder kind zichzelf begrepen, gezien en gehoord voelt”

Daarom koos ik ervoor om vier huiskamers te gaan realiseren. Echt thuis komen in een huiskamer. Met een bank, een hoge en lage tafel, veel ramen en lichtinval, vloerkleden, planten, mooie warme kleuren maar wel de zachte tinten, speelhoekjes om te verstoppen, foto’s van mijn eigen kinderen, mijn papa en van mezelf als klein kind. In iedere huiskamer kwamen alle elementen weer terug zodat er een doorgaande lijn van herkenning en veiligheid was ontstaan. Ook was er in iedere huiskamer een groot doek met een afbeelding van een vlinder. Omdat mijn (overleden) vader mij altijd een vlinder noemde. Vrij en vrolijk kunnen ontdekken. De vlinders passen voor mij bij de kinderen. De foto’s waren passend bij de missie: persoonlijk\ & kleinschalig & huiselijk. En zo ontstond een inrichting waar ik tot op de dag van vandaag onwijs trots op ben en blijf. Voor mijn gevoel had ik echt de meest perfecte inrichting & vertaling van het pedagogische beleid binnen de kinderopvang weten te realiseren. Iedereen die voor de eerste keer kwam binnen lopen zei:

“Wat is het hier rustig en gezellig. Helemaal geen kinderdagverblijf gevoel. Echte huiskamers zoals je ook op je website verteld”

Het kijken door de ogen van een kind, een ouder en vanuit een heldere missie naar een ruimte, ja dat vind ik onwijs leuk om te doen. Automatisch zie ik dan veel te vaak dat het speelgoed verstopt is. Huh? Ja. Vaak is het speelgoed zo netjes en goed opgeruimd dat de kinderen niet eens kunnen zien waar wat staat. Onbewust. In de coaching richt ik mezelf hier ook altijd op, de teamleden bewust maken van de spelmaterialen en de inrichting van de ruimte.

Speelhoeken

Kinderen houden van nature van ontdekken, verstoppen, klimmen, ergens onder, op of achter klimmen. Daar kan je heel makkelijk op inspelen in de inrichting van de ruimtes, door hoekjes te creëren. Maar dan heb je een hoekje wat super leuk is voor de kinderen, maar staat er geen speelgoed in. Wat gebeurt er dan? Of een poppenhoek met één pop én geen poppenspullen. Tja, dan gaan de kindjes daar niet enthousiast spelen.

Op de grond zitten

Op de grond bij de kindjes zitten, het is enorm belangrijk. Ja alweer zeg ik dit. Voor de veilige hechting van de kindjes, het vertrouwd voelen. Ook om zelf als professional te ontdekken hoe de kindjes alles zien en beleven. Door echt nabij te zijn ga je andere dingen zien. Vanaf de grond bekijk je de ruimte ook op een andere manier dan wanneer jij in de ruimte staat. Wat zie jij wanneer jij op de grond zit of ligt en wat zie je wanneer je in de groep rondloopt en staat? Wereld van verschil, echt.

Het hoeft echt niet veel geld te kosten

Het hoeft echt niet veel geld te kosten. Je kan bijvoorbeeld een paar foto’s ophangen waardoor het persoonlijker wordt. Een paar planten en het voelt nog knusser.

Inrichting tips:

  • Kijk naar de ruimte door de ogen van een kind: Begeef jezelf op ooghoogte van het kind. Ga op de grond liggen en kijk rond. Leg je hoofd eens in de box en ontdek wat de kinderen dan zien.
  • Ontdek hoe jullie het pedagogische beleid, dus je missie, kunnen vertalen naar de inrichting
  • Wat ik heel leuk vind om hierbij in te zetten is het maken van een moodboard. Samen met je team in beeld de missie zichtbaar maken. Welke kleuren horen daar bij? Welke woorden? Hoe kan je door middel van spelmaterialen, meubels, schilderijen, foto’s de missie vertalen naar de inrichting van de groepen? Wat zie je dan voor je? En wat mag er dan echt niet ontbreken in de groepsruimtes?
  • Kijk kritisch naar de aanwezige materialen. Is er voor ieder kind, iedere leeftijd voldoende uitdaging aanwezig?
  • Creëer voldoende ruimte tot ontdekken: oftewel zet een groepsruimte niet te vol. Zorg voor de juiste balans tussen speelruimte en het creëren van veilige hoekjes waardoor kinderen zichzelf geborgen voelen.
  • Oftewel zorg ook voor voldoende ruimte voor ontspanning en rust
  • Uiteraard denk je ook aan de veiligheid
  • Zet speelgoed zichtbaar neer in de groepen. Door bijvoorbeeld doorzichtige bakken te gebruiken of foto’s op de bakken plakken

Podcast

Gelukkig is er veel meer aandacht gekomen voor de inrichting en de waarde van een goede inrichting. Er zijn ook super waardevolle boeken en publicaties waar je heel veel mooie tips uit kan halen. Gespecialiseerde bedrijven die hierin super kunnen adviseren. Wanneer je echt gaat ontdekken hoe de groepsruimtes zijn ingericht en je het pedagogische beleid gaat vertalen naar de inrichting en het pedagogische handelen dan kan de groepsruimte echt gaan werken als een extra pedagoog. Maar alleen een mooie inrichting & verdeling van de groepsruimte is niet voldoende, het mag echt een samenspel gaan zijn. Voor dat samenspel heb ik een super waardevol aanbod ontwikkelt. Mocht je nu al meer willen weten over de inrichting van de kinderopvang? Beluister dan mijn podcast aflevering #61

Liefs Susanne

De foto is van de inrichting van Kinderdagverblijf Suusje. Het Kinderdagverblijf wat ik heb opgericht op 02-01-1998 en op 01-01-20 heb verkocht.

Susanne Akkermans

Author Susanne Akkermans

More posts by Susanne Akkermans