Waar moeten we op gaan coachen als alles goed gaat?

We willen niet gaan zoeken naar dingen die er niet zijn. Maar we moeten wel voldoen aan alle verplichte uren coaching vanuit de wet IKK.

De spiegel mogen zijn en het laten zien wat er gebeurt, het bewust worden. Dat vind ik zo leuk aan het coachen. En nee, ik ga ook niet zoeken naar onderwerpen of min punten als alles goed gaat. Wanneer kindjes, ouders en het team super tevreden zijn en er geen weerstand is tegen de coaching, dan begrijp ik zeker ook dat de vraag ontstaat: wat moeten we met al die uren voor de coaching als alles goed gaat.

Juist wanneer alles goed gaat

Maar ook én ik zou bijna willen zeggen: Juist wanneer alles goed gaat is het coachen een super fijne tool om in te zetten bij het verhogen van de bestaande kwaliteit van de opvang. Wanneer iedereen het pedagogische beleid dagelijks vertaald naar de praktijk dan nog zijn er zoveel mooie kansen om op in te zetten met het coachen. Je kan dan juist nog meer verdieping gaan bereiken dankzij het coachen. Door vragen mee te geven en stimuleren om als team samen in gesprek te gaan over alles wat goed gaat. Waarmee ik niet bedoel dat je moeten zoeken naar redenen om te gaan coachen. Nee absoluut niet. Maar wanneer ik hoor dat alles goed gaat heb ik altijd vragen die in mijn hoofd opkomen. Want wat is dat dan, dat alles goed gaat?

Waarom wachten tot alles fout gaat?

Waarom zou je wachten tot alles fout gaat? De kwaliteit achteruit gaat en dan pas gaan coachen. Dat is toch ook weer het andere uiterste. In mijn beleving is het ook vaak dat je “onbewust” coacht wanneer alles goed gaat. Het team kan ook onbewust super bekwaam zijn en niet bewust zijn van eigen talenten. Wanneer jij teamlid bewust maakt van zijn eigen kwaliteiten, dan kan jij dit binnen jouw team ook veel bewuster gaan inzetten zodat het ten goede komt van alle teamleden. Er zijn zoveel verschillende aandachtspunten waar je op kan coachen binnen de kinderopvang om te blijven investeren in de kwaliteit van de opvang.

Wat is voor jou belangrijk?

Ik bedenk mezelf nu ook dat iedereen een andere kijk heeft op kwaliteit. Iedereen heeft andere kernwaarden, voorwaarden en behoeftes. Weet jij wat jouw teamleden verstaan onder kwaliteit van kinderopvang? Alleen die vraag is al leuk om samen met het team door middel van de coaching te onderzoeken. Daar het antwoord op gaan vinden draagt ook weer bij aan het helder maken van de verwachtingen waardoor ook weer ruimte ontstaat voor het inzetten van talenten op de juiste momenten. Waardoor de teamleden zichzelf ook weer meer betrokken kunnen gaan voelen en zichzelf ook gehoord gaan voelen, juist doordat jij aandacht besteed aan het stellen van vragen aan jouw teamleden

Het bewust zijn van je eigen handelen dat is in mijn beleving één van de belangrijkste ingrediënten voor hoge kwaliteit van de kinderopvang

Podcast beluisteren?

Iedere week een tip ontvangen voor het coachen in de kinderopvang?

Wil jij iedere week een mega waardevolle tip van mij ontvangen? Gewoon in je mail? Op maandag ochtend om 9 uur stuur ik jou mijn grootste lessen, mijn inspiratiebronnen, mijn boekentips en praktijk opdrachten zodat jij kan coachen als alles goed gaat of als er tegenslagen zijn. Het coachen hoef jij niet alleen te ontdekken, ik ondersteun en inspireer jou graag. Wil jij hier meer over weten? Check dan snel onderstaande link voor alle informatie:

https://gewoonsusanne.com/Mijnmethode/

Liefs Susanne Akkermans

Susanne Akkermans

Author Susanne Akkermans

More posts by Susanne Akkermans

Leave a Reply