De reis van de klant start bij de kennismaking

Vanaf de eerste kennismaking tot aan het einde van de opvang gebeurt er veel bij (aanstaande) ouders. Vaak maken ouders kennis met jullie via een sociaal kanaal. Soms ook via vrienden, familie, of doordat het kinderdagverblijf op de route ligt van huis naar werk. Of ze komen bij jullie via de website of social media. Via de mail wordt een afspraak gemaakt voor een rondleiding. Na de rondleiding wordt er ingeschreven op de wachtlijst. Alles is geregeld, jullie hebben weer een nieuwe klant erbij en de ouders kunnen zichzelf volledig richten op de zwangerschap en alles wat daar bij komt kijken.

Start van de opvang

De opvang start over het algemeen wanneer de baby drie maanden oud is. Wat betekend wanneer (aanstaande) ouders hun kindje inschrijven wanneer ze drie maanden zwanger zijn, de opvang start wanneer hun baby drie maanden oud is, dan zit er ruim negen maanden tussen de rondleiding en start van de opvang. Wanneer je in die tussenliggende tijd als kinderdagverblijf geen enkel contact opneemt met de aanstaande ouders, weet je pas bij de start van de opvang hoe de zwangerschap, bevalling, kraamtijd en het verlof van de ouders is verlopen. Je weet als kinderdagverblijf niets over het kindje en hoe het daar mee gaat.

Investeren in de klanttevredenheid

Ook als de opvang al is gestart, ouders trouw hun kindje vier jaar naar jullie opvang komen brengen en soms ook langer wanneer zij ook gebruik maken van jullie BSO. Wat doe jij dan als kinderopvang organisatie om te investeren in de klanttevredenheid? Hoe vaak ben jij bewust van de manier waarop klanten, de ouders, naar de kinderopvang kijken? Weet jij als pedagogisch medewerker hoe de ouders jouw pedagogische handelen ervaren? Wat vinden de ouders van de oudercontacten? Hoe zien de ouders de groepsruimtes? Waar zijn zij niet en wel tevreden over?

Kijkend door de ogen van een klant

Kijken door de ogen van een klant, de ouder, naar de kinderopvang is van groot belang wanneer jij een hoge kwaliteit van opvang wil aanbieden. Klanten kijken op een andere manier naar de groepen, naar de teamleden, naar de leidinggevende en naar de organisatie en diensten dan dat jullie dat als professionals doen.

Hoe bewust ben jij?

Ben jezelf bewust van het hele proces wat ouders, de klanten doorlopen vanaf de eerste kennismaking tot aan het einde van de opvang. Waarom? Omdat de klanten, de ouders, jullie hun meest kostbare bezit toevertrouwen. Zij kunnen jullie visitekaartje zijn of jullie vijand. Het is maar net hoe jullie omgaan met hun kindje én de wensen en behoeftes van de klanten.

Weet jij hoe jullie klanten naar jullie kinderdagverblijf kijken?

Wil jij nog meer tips en inspiratie ontvangen? In mijn podcast “Kinderopvang in de praktijk” deel ik mijn ervaringen en geef ik jou ideeën mee. Beluister aflevering #5 “De klant beleving” op jouw favoriete podcast kanaal of klik op onderstaande link:

Susanne Akkermans

Author Susanne Akkermans

More posts by Susanne Akkermans