In mijn beleving is leidinggeven het zelfde is als opvoeden van kinderen. In de kinderopvang zijn we toch allemaal thuis in het omgaan met de kinderen? Wanneer jij vast loopt in het leidinggeven aan een team probeer dan eens te denken aan je eigen manier van pedagogisch handelen wanneer jij met de kinderen in de groep werkzaam was. Kinderen willen hun doel altijd proberen te bereiken. Het ene moment met tranen en het andere moment met een glimlach. Ze kunnen je inpakken waar je bij staat. Heerlijk toch? Maar ja, wat doe je dan als je dit ook zo gaat ervaren in het team waar je leiding aan geeft?

Weerstand van een team

Stel je voor je team schiet in de weerstand. Denk dan eens even aan die koppige peuter die NEE zegt. Dat is toch eigenlijk het zelfde als wanneer het team weerstand heeft tegen nieuwe plannen en ideeën? Een team kan argumenten aandragen waarom de nieuwe plannen niet haalbaar zijn. Of waarom er juist nieuwe werkwijze, teamleden of wat dan ook bij moet gaan komen. Terwijl jij als leidinggevende denkt: dat is echt niet de oplossing. Probeer gewoon eens te ontdekken of je overeenkomsten kan zien in hoe volwassenen reageren in situaties van verzet, of als zij heel graag iets willen, of in situaties van enthousiasme? En hoe reageren kinderen in zulke situaties? En hoe ga jij daar mee om ten opzichte van de kinderen en de volwassenen?

Motiveren en stimuleren

Wanneer je tegen een peuter zegt: “Wil jij jouw schoenen gaan aandoen?” Dan zal jij 9 van de 10 keer de reactie ontvangen: NEE. Want het stellen van vragen geeft mogelijkheden tot het zeggen van nee. Zo werkt dat ook in leidinggeven. Soms moet je juist geen vragen stellen, maar heel helder de koers bepalen en vanuit een duidelijke koers je team meenemen. Door ze te motiveren, stimuleren, in beweging te zetten juist doordat jij hun talenten ziet, vanuit positieve feedback en betrokkenheid. Waarmee ik niet bedoel dat je dominerend leiding moet geven. Nee, zeker niet. Je kan vriendelijk en vanuit gelijkwaardigheid leiding geven aan een team. Alleen geeft duidelijkheid rust en is het dus ook nodig in het leidinggeven. Natuurlijk is er nog veel meer nodig om succesvol leiding te kunnen geven. En het is niet alleen maar vergelijkbaar met het opvoeden van kinderen. Toch kan je er veel gelijkenissen uit halen als je er op gaat letten. En het kan jou ook vooruit helpen in het leiding geven wanneer je vast loopt.

Wel blijven lachen

Humor vind ik belangrijk in alles wat ik doe, of het nou in mijn werkzaamheden als coach zijn, als adviseur, ondernemer of pedagogisch medewerker. Wanneer je de humor weet in te zetten in het leidinggeven dan ontstaat er toch ook veel meer een ontspannen sfeer? Waarmee ik ook weer niet bedoel dat je alleen maar lol gaat maken met elkaar. Nee leidinggeven is balanceren tussen alle juiste ingrediënten die samen bijdragen aan het succes van leidinggeven.

Zoektocht van 22 jaar

Ook voor mij is het leidinggeven een zoektocht geweest. Ik wist echt niets van leidinggeven toen ik van start ging met mijn kinderdagverblijf. Daar stond ik gewoon, blij en enthousiast. Totaal niet wetende wat er van mij verwacht ging worden. Nooit bij stil gestaan. Ik wilde gewoon heel veel kleine kinderen gaan opvangen. Een veilige en vertrouwde omgeving gaan aanbieden. Ik wist exact wat ik wilde en hoe ik dat kon gaan bereiken. Maar mijn doelen overdragen aan een team? Er voor zorgen dat ik ging leidinggeven op een effectieve manier aan mijn teamleden? Abracadabra voor mij. Dat heb ik geleerd door het gewoon te doen, 23 jaar was ik en inmiddels heb ik 22 jaar ervaring mogen opdoen als leidinggevende en ondernemer in de kinderopvang. Het was een van de meest leerzame reizen die ik persoonlijk heb mogen ervaren.

Podcast over leidinggeven

Benieuwd naar nog meer inspiratie en tips over het leidinggeven in de kinderopvang? In mijn podcast “Kinderopvang in de praktijk” geef ik in meerdere afleveringen verschillende tips en deel ik mijn ervaringen en inspiratie met jou over het leidinggeven in de kinderopvang.

Gratis E-Book

Binnenkort verschijnt hier ook een gratis E-Book over. Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al mijn aanbod zowel online als offline? Download dan alvast mijn gratis E-Book en schrijf jezelf in voor de nieuwsbrief zodat jij als eerste op de hoogte bent van alle nieuwtjes

https://gewoonsusanne.com/ebook/

Liefs Susanne Akkermans

Susanne Akkermans

Author Susanne Akkermans

More posts by Susanne Akkermans