Er is één zin in de kinderopvang waar ik allergisch op kan reageren. De zin waarvan ik denk dat het een zin is die niets zegt.
“Alles is goed gegaan vandaag. Niks bijzonders. Fijne avond”.

Bij mij ontstaan dan meteen heel veel vragen. Wat is alles? Wat is niks? Wat is bijzonder? Om duidelijk te maken hoe een ouder deze zin kan ervaren, neem ik je mee in een verhaal.

Een voorbeeld

Ik heb nul verstand van auto’s. Wat betekend als mijn auto naar de garage gaat en er wordt tegen mij gezegd dat er geen bijzonderheden met mijn auto waren en ik er gewoon weer een jaar mee verder kan rijden, ik daar ook geen vragen over ga stellen. Ik betaal de rekening en ga weer weg. Hoewel ik dan wel mezelf kan afvragen waarom ik €350,- heb moeten betalen voor een beurt. Dat terzijde. Of juist niet.

Duizend vragen

Waarom vertel ik dit voorbeeld aan jou? Ouders in de kinderopvang kunnen ook duizend vragen hebben over hun kindje. Soms weten zij echt niet wat hun kindje nodig heeft, of wat hun kindje van hun vraagt. Er zijn echt voor ouders soms grote vraagtekens in de opvoeding en ontwikkeling van hun kindje.

Welk gevoel geef jij aan de ouders mee?

Zeg jij als pedagogisch medewerker tegen de ouders: “Alles is goed gegaan, geen bijzonderheden”, wat geef jij die ouder dan mee? Wat weet die ouder dan over de dag van zijn kindje? Stel jij hebt een favoriete kledingwinkel, waardoor krijg jij dat favoriete gevoel bij die kleding winkel? Wat draagt er aan bij dat jij steeds opnieuw naar die winkel toe wil gaan? Is dat de kleding die zij verkopen? De manier waarop zij jou begroeten? Omdat zij altijd een kopje koffie aanbieden? Of is het juist omdat jij daar in alle rust kan winkelen? In de kinderopvang zijn de ouders de klanten. De klanten betalen de opvang, dus ook jouw salaris. Wanneer je dan zegt: Alles is goed gegaan, vind ik kort door de bocht.

Tips om toe te passen

Oké dat was mijn mening én kijk er op. Wil jij tips over de oudercontacten? Wat je tegen ouders kan vertellen om echt tevredenheid bij de ouders te kunnen bereiken?

  • Wat weet ik van deze ouder?
  • Weet jij waar de ouder werkzaam is en wat zijn functie inhoud?
  • Heeft deze ouder behoefte aan advies?
  • Hoe vind de ouder het om hun kindje weg te brengen?
  • Waar is de ouder tevreden over én waar is de ouder niet tevreden over?
  • Vraag ook hoe het thuis gaat met het kindje

Zoveel bijzondere momenten die de ouders van hun kindje overdag missen

Vertel over de bijzonderheden, de specifieke kleine kenmerken van hun kindje die jij tijdens de dag hebt gezien. Zoals bijvoorbeeld: “Pietje heeft vandaag samen met Keesje buiten gespeeld, ze waren verkleed als brandweer en redend door de tuin en riepen heel de tijd “Pas op hier is de brandweer”. Weet je dat zijn de leuke verhalen die ouders graag willen horen van jou. Weet waar ouders behoefte aan hebben dus.

Nog meer tips deel ik in mijn Podcast “Kinderopvang in de praktijk”Liefs Susanne Akkermans

Susanne Akkermans

Author Susanne Akkermans

More posts by Susanne Akkermans