Welkom nieuwe collega 

Eindelijk een nieuwe collega. Zo fijn. Wat hebben wij hier naar uitgekeken. Maar hoe gaan we er nu samen voor zorgen dat onze nieuwe collega bij ons blijft? Weet jij het? 

Ze rende sneller weg dan dat ze waren binnen gekomen

In alle 23 jaar dat ik werkzaam ben in de kinderopvang heb ik vele nieuwe teamleden mogen ontmoeten en inwerken. Na een aantal jaren begon ik het inwerken van nieuwe teamleden uit te besteden aan mijn team. Al doende heb ook ik geleerd waar je op kan en mag letten. Hoe je effectief kan investeren in een nieuwe samenwerking. In het begin stond ik daar ook niet bij stil. Dan kon ik een nieuwe collega overladen met informatie. Ging ik er ook van uit dat de nieuwe pedagogisch medewerker wel wist wat er werd verwacht.

Maar er kwamen vragen, er ontstond soms ook onvrede. Ook zijn teamleden sneller vertrokken dan dat ze binnen waren gekomen.

Daar sta je dan: HUH? wat is dit?? Dankzij al die ervaringen heb ik geleerd waar je op mag letten bij het inwerken van nieuwe pedagogisch medewerkers. Wat wel en wat niet werkt. En die ervaringen deel ik graag met jou door middel van onderstaande tips. Ben jij benieuwd naar alle tips? Beluister tijdens een wandeling, op de fiets of in de auto de podcast aflevering #42 & #78 van Kinderopvang in de praktijk. 

De belangrijkste tips voor het inwerken van nieuwe teamleden:

  1. Besteed aandacht aan het nieuwe teamlid: verwelkom hem / haar door middel van een welkomst cadeau, een film opname waarin alle collega’s zichzelf voorstellen, foto collage, een kaart. Zoveel leuke mogelijkheden en zeker in tijden van Corona is het enorm waardevol om extra aandacht te besteden aan het welkom heten van een nieuwe collega 
  2. Weet vooraf hoe de nieuwe collega zelf het liefste de nieuwe werk omgeving wil en kan leren kennen.
  3. Maak de verwachtingen helder: Dus wat wordt van wie verwacht. Wie doet wat?
  4. Zorg er voor dat jullie doelen uit het pedagogische beleid helder zijn en worden overgebracht op het nieuwe teamlid. Jullie MISSIE helder vertalen naar een nieuw teamlid.
  5. Beleidstukken: praktisch vertalen naar een nieuw teamlid

Podcast met nog meer tips

Dit waren alvast 5 tips voor het inwerken van een nieuw teamlid. In de podcast afleveringen #42 & #78 deel ik nog meer tips. En één tip die mega belangrijk is om het inwerken tot een succes te maken én ik nog niet eerder heb gedeeld. Wat die tip is? Beluister dat in podcast aflevering #78 welke op 05-03-2021 online staat vanaf 20.00 uur ‘s avonds.

Review

Vond je deze tips waardevol? En heb je de podcast beluisterd? Wil je dan een review geven middels ITunes. Delen van de podcast mag uiteraard altijd. Graag zelfs. Nu alvast de tips beluisteren?

https://open.spotify.com/episode/4OcyA2mtBgYA6beVTbfCbD?si=ce17905a2317422b


Liefs Susanne Akkermans
Susanne Akkermans

Author Susanne Akkermans

More posts by Susanne Akkermans