Ik wil dat jij altijd weet HOE jij WANNEER in de dagelijkse praktijk van de kinderopvang WAT mag gaan DOEN

Dat jij weet wanneer jij welke afspraken moet maken om efficiënt samen te werken aan de pedagogische kwaliteit van de kinderopvang. Zodat alle pedagogisch medewerkers exact weten hoe zij de behoefte van het kind kunnen herkennen en daar adequaat op in kunnen spelen. Waardoor de kinderen zichzelf veilig en vertrouwd voelen. Zodat de pedagogisch medewerkers plezier en rust ervaren in hun werkzaamheden en genieten van de kinderen.

Een werkwijze waarmee jij weet wat bijdraagt aan het werkgeluk en de veilige en vertrouwde omgeving wordt gerealiseerd voor alle betrokkenen in de kinderopvang.

Ik heb al zoveel pedagogisch medewerkers vooruit geholpen in het efficiënt pedagogisch handelen en samenwerken. De afgelopen jaren heb ik duizenden kinderen een veilige en vertrouwde omgeving weten aan te bieden binnen de kinderopvang. Waardoor de ouders super tevreden waren over de opvang. Wat heeft geresulteerd in het tweemaal mogen winnen van de Award voor Beste Kinderdagverblijf van Noord Brabant.

Wanneer er een hoge werkdruk wordt ervaren, wanneer er veel onrust in de groepen zijn wordt ik ingevlogen. De rust en het plezier breng ik moeiteloos terug in een dag. Waardoor blijvende plezier en rust wordt ervaren. Dat gun ik jou ook.

Maar mijn tijd is beperkt. Daarom heb ik al mijn beste tips en ervaringen uit de dagelijkse praktijk gebundeld. Waardoor jij nu zelf aan de slag kan gaan met mijn allerbeste tips en oplossingen. Dan heb jij mij niet meer nodig en bespaar je enorm veel kosten. Ik deel al mijn geheimen met jou.

Mijn allergrootste wens is dat alle kinderen in de Nederlandse kinderopvang persoonlijke aandacht gaan ervaren waardoor zij zichzelf oprecht veilig en vertrouwd kunnen gaan voelen.

Waardoor jouw kinderdagverblijf moeiteloos stroomt. Dat jij zichtbaar bent voor iedereen waardoor nieuwe ouders jullie zelf weten te vinden. Waardoor jij zonder moeite nieuwe teamleden weet te vinden. Maar ook dat jouw team exact weet wat er wordt verwacht van hun en zij direct zien en weten hoe zij jouw missie kunnen vertalen naar hun eigen pedagogische handelen. De pedagogisch medewerkers gaan bewust bekwaam zijn waardoor jij jezelf kan richten op al jouw taken en verantwoordelijkheden. Zodat jij op jouw vrije dagen ook echt vrij kan gaan zijn.

Ik begrijp en weet hoe het is om ondernemer te zijn binnen de Nederlandse Kinderopvang. De wet IKK, de CAO, de teamleden, de klanten, iedereen stelt verwachtingen en heeft behoeftes waar jij rekening mee mag houden en op moet inspelen. Iedere keer wanneer je denkt: “Nu loopt het” komt er een nieuwe uitdaging op je pad. Je hebt moeite met het structureren van je werkzaamheden. De to-do lijstjes zijn eindeloos en je vliegt van de ene naar de andere afspraak.

Tijd voor een kop koffie of lunch is beperkt. En je mag continu schakelen op alles wat zich aandient. Als kleinschalige kinderopvang ondernemer twijfel je soms of je nog wel bestaansrecht hebt tussen alle grote organisaties. Moet je jouw droom gaan verkopen of opgeven? Maar je gelooft wel in jouw unieke kwaliteiten, jouw eigen kinderdagverblijf was jouw grootste droom. Je wil dat niet zo maar opgeven. Jij bent die ondernemer met dat mega grote hart voor kinderen.

Dat is de reden dat jij jouw droom hebt verwezenlijkt.

Maar hoe kan je blijven ondernemen in de continue veranderingen binnen de kinderopvang? Je hebt dubbele functies en veel verantwoordelijkheden. Hoe moet je beginnen? Waar begin je? Hoe kan je een team blijven motiveren en inspireren? Wanneer kan je gaan coachen? Alles gaat goed in het team, want jullie zijn op elkaar ingespeeld. Juist doordat jullie zo kleinschalig zijn. Maar er zit ook die keerzijde aan, soms is het zo lastig om feedback te geven. Ook is het zo moeilijk om de juiste nieuwe teamleden te vinden die echt jullie missie begrijpen.

Dit is het moment voor jou om te starten met het Stappenplan Kinderopvang.

Een unieke nieuwe methode voor de kinderopvang. Samen met jouw team kan jij gaan investeren in het werkgeluk. De samenwerking. Het zichtbaar maken van jullie unieke kwaliteiten. Jullie missie gestructureerd gaan vertalen naar de dagelijkse praktijk waardoor zoveel meer rust en plezier voor iedereen gaat ontstaan. Zodat jullie een wachtlijst bereiken en vast weten te houden. Ook in tijden van crisis, wetswijzigingen, CAO wijzigingen. Welke verandering er ook zich zal aandienen, wanneer jullie met het Stappenplan Kinderopvang werkzaam gaan zijn bewegen jullie moeiteloos met iedere verandering mee. Geen zoektochten meer en geen onrust meer in de dagelijkse praktijk.

Wil jij weten welke resultaten ik heb bereikt? Neem dan even een kijkje bij mijn online aanbod voor de kinderopvang.

Stel je voor dat jij altijd weet welke stap jij mag zetten om resultaten te bereiken binnen de kinderopvang? Dat geeft zoveel rust.

Mijn online aanbod voor de kinderopvang

  1. Gratis E- Book Hoe coach ik mijn teamleden? https://www.gewoonsusanne.com/ebook
  2. Gratis E-Book Succesvol leidinggeven https://gewoonsusanne.com/succesvol-leidinggeven/
  3. 52 Coaching tips https://gewoonsusanne.com/Mijnmethode/
  4. Stappenplan Kinderopvang https://gewoonsusanne.com/methode/
  5. Podcast Kinderopvang in de praktijk. https://open.spotify.com/show/3QcpN3Q4v14jWavZTEphks?si=f85E_RxZT3Ob5oHQIYpwjw
  6. Nieuwsbrief: Wil jij als eerste op de hoogte zijn van alle ontwikkelen en mijn aanbod? Schrijf je zelf dan in voor mijn nieuwsbrief door een gratis e-book te downloaden.

Liefs Susanne Akkermans 

 

Susanne Akkermans

Author Susanne Akkermans

More posts by Susanne Akkermans

Leave a Reply